Sydsjælland

 På dette sted vil jeg arbejde men min sydsjællandske familie, og noget af det første jeg vil lave er et fotoalbum.

I november 1996 fandt jeg en fætter i Haslev. Hvordan det gik til, kan du læse om her: haslevfamilien

 

Allerede i 1996 startede jeg med at undersøge noget om min slægt, men det gik så noget i stå, dels p.g.a. forskellige hændelser, som jeg ikke skal komme ind på her, dels arbejdede jeg på det, der hedder Ærø-København, men nu vedsætter jeg her det, jeg lavede dengang. Jeg kaldte det:

Slægtens spor

                                                                                 

 

Et første forsøg på at finde frem til min sjællandske familie.

  Vi startede med at tage til Haslev, for at besøge biblioteket, hvor vi fik følgende oplysninger:

  Lokalhistorisk arkiv:

Lilian Houman træffes efter kl. 19.00 på                 

  telf. 5545 3244.  

             Arkivet åbent mand. 14-17

                       tors... 16-18

Fra 1/9 - 30/4 er der om torsdagen åben 16-19,30.

  Derefter gik turen til Skuderløse, hvor jeg opsøgte det hus, hvor far er født. Den mand, der bor der, har kun boet i Skuderløse i 4 år, og han henviste til naboen, som imidlertid ikke var hjemme. I Brugsen mødte vi imidlertid en mand, der mente at “MORFAR” som han bliver kaldt, vidste alt om alle i Skuderløse. Han vidste , at han hedder Henry og at han bor på Skuderløse Indlukke, men ikke hvad han hedder til efternavn. Som skrevet står: Søger og du skulle finde. Vi søgte, og vi fandt.

“Morfar”  hedder Henry Rasmussen, bor Skuderløse Indelukke 13 og har telefon 53 82 60 74. Han er født i 1913 og har haft rideskole. Han er en overordentlig flink og tiltalende mand, som jo må være 83 år. Han har et par meget gøende hunde. De skal lave larm, når der kommer nogen, og det gjorde de.

I starten havde han lidt svært ved at stedfæste familien, men da jeg nævnte Henry i Tybjerglille var han med. Henry  spillede jo harmonika, og “morfar” havde været meget interesseret i folkedans.

(Navnet “morfar” havde han fået i sin ungdom, hvor han var den ældste blandt nogle kammerater, der spillede badminton. Navnet har hængt ved siden.)

  Kristian fik vi stedfæstet ved, at jeg fortalte, at huset lå ved Gadekæret, og at der var en gårdmand, der hed Hermandsen på den anden side af gadekæret. Han hed Alfred Hermandsen.

Vi fik også identificeret faster Marie. Jeg mener, det er hende, jeg kender som Marie Troels, men som han kaldte Marie Adolf. Han mente også. at han havde en erindring om farbror Harald, der som bekendt leverede fætter hans som skovfoged på Gunderslevholm.

  Han lovede, at han nu ville tænke lidt over tingene, og jeg bebudede, at jeg ville besøge ham igen.

   

                                                                  27. august 1996

  I går tog jeg så til  Haslev, for at besøge Lokalhistorisk arkiv , hvor jeg fik god hjælp af Lilian Houman. Vi fandt en lang artikel om Skuderløse i Historisk Årbog fra 1966. Den fik jeg en kopi af og navn og adresse på kassereren:

Jørgen From Andersen ,

Susåvej 55

V Borby 4180 Sorø

Telf. 5364 8362

Han lovede mig at sende den pågældende årgang af årbogen og at se efter, om der skulle være andet om Skuderløse. Han gav mig desuden adressen på en dame, som er museumsinspektør i Haslev:

 

Margit Baad Pedersen

Skuderløsevej 30

Bråby, 4690 Haslev

Tlf. 5382 6476.

Også hende ringede jeg til, men hun vidste ikke noget, jeg kan bruge til noget.

 På Arkivet fandt vi også mandtalslister fra henholdsvis 1901 og 1911. Det skulle give en god start på at gå videre til kirkebøger m.m..

Og så skete der det i nat, som ofte sker, når man er optaget af noget: Jeg vågnede og kom til at tænke på dengang i 60-erne, da jeg var på tur med far, og at jeg havde nogle papirer. Jeg har fundet det meste tror jeg, og nu går jeg i gang med dette.

                                                           3. september 1996

  I går tog jeg alen en tur til Skuderløse, hvor jeg traf  naboen til huset. Han hedder  Johan Brotka og er født 1934, så han er ikke så gammel, som jeg er. Han fortalte, at man var ved at rydde vældig op på kirkegården i Thestrup, så jeg skyndte mig at tage en tur på kirkegården, men alt var i skønneste orden. Kristian døde 8/3 -73, men han må have betalt for mere end de 20 år.

  Jeg snakkede med ham, der bor i huset ved indkørslen til kirken. han kunne fortælle mig, at kirkeværgen hedder Ernst Øbo og bor på vejen til Skuderløse. Ham finder jeg en anden dag.